Pappa Nisses tips
Leksugen och funktionshindrad.
Med ett annorlunda barn eller ungdom blir behoven också ibland annorlunda.
Karin har växt ifrån leksakerna från vanliga affärer. Hon är tonåring men tycker fortfarande om att göra sådant som mindra barn tycker om att göra.
Vi är lyckligt lottade med en stor trädgård där jag har försökt att göra en plats där Karin trivs och som lockar till aktiviteter. Förhoppningen är att nedanstående bilder ska bidra till inspiration och kanske ännu fler idéer.
Vill du ha kontakt använd kontaktformuläret till Annika. Jag berättar gärna om hur jag gjorde och tipsar om bra material.
Gungor
Karin har alltid tyckt om att gunga. När hon växt ur butikernas gungor sågade vi av benen på en vanlig plaststol med lite högre rygg och hängde upp med rejäla rep. Bra stöd för rygg och nacke samt lätt att sätta sig i.
När vi bytte ut trädgårdsmöblerna tog jag hela träsoffan och gjorde samma sak med. Mysigt att sitta i tillsammans och mer gung än i en hammock.
Jag byggde en fem meter hög gungställning. När Karin plötsligt en dag visade sig kunna ta fart själv, byggde jag en stor och stabil ”vanlig ” gunga som jag hängde bredvid.
Studsmattan
Karin hade väldigt dålig balans som liten och det dröjde länge innan hon kunde stå och gå. Det visade sig att hon gillade studsmattor. När hon växt ur den lilla studsmattan inne, kostade vi på en riktigt stor ute. Självklart har vi nät omkring den.
Studsmattan är nedgrävd i marken. Hålet under är stort som en pool!
Eftersom studsmattan är i markplan kan Karin själv komma upp och ner på den. Studsmattans yta är lite mjukare än de billigaste studsmattorna. Det gör att vi inte bara hoppar här. Här sitter vi ibland och leker med bollar, ”ramlar” hit och dit, jagar varandra o.s.v.
Studsexperten.se har två studsmattor som är gjorda för att man ska kunna gräva ner dem. Här finns också instruktioner om hur man gräver hålet.
Ho-ho-röret
Vårt rör som ligger tvärs över trädgården har fått grannarna att undra. Varför har familjen Rehn ett avloppsrör ovan mark?
Visst är det ett avloppsrör! Men i det här röret kan man prata med den som står i andra ändan av röret. Ljudet förstärks och förvrängs. Karin som behövde komma på att hon hade en röst att använda tycker om att stå här och hoa och göra konstiga ljud. Med röret blev det plötsligt jättekul att använda rösten.
En träpinne vid rörsluten gör att konstruktionen får stadga. Ett nät vid röröppningarna gör att små djur inte bygger bo.
Gungbräda
Det tog lite tid att hitta material som man kunde bygga en gungbräda för vuxna med. Jag räknade med en vikt på 70 kilo på varje sida och kom fram till att vi behövde flera lager plank för att gungbrädan skulle bli stadig och inte svikta. För att undvika häftiga dunsar har jag grävd ner däck i marken.
Rullstol
En del barn drar dockvagnar. Eftersom flera av Karins kompisar sitter i rullstol, uppskattar Karin rullstolar mer. Att dra omkring på kompisarna kan vara lite vanskligt om man inte är bra på att styra. Jag har därför byggt en ”lekrullstol”. Det finns några på nätet men de är ganska små. Den här passar Karin som är 1,60 lång. Utgångspunkten var en barnstol från IKEA.
Ljudplatta- välj bland 16 egna inspelningar
Med ljudplattan kan Karin för första gången välja vilken musik hon vill lyssna på. Den är så enkel att använda att Karin inte behöver vår hjälp.
Tack vare ljudplattan kan du spela in musik, tal eller vilka ljud du vill. Inspelningarna, max 16 stycken, görs på ett minneskort och kan vara hur långa som helst. Välj inspelning med hjälp av knapp på bilderna. Fungerar som en bärbar mp3 spelare.
Jag har byggt ljudplattan själv och bygger gärna fler. Karins ljudplattan är ca 22x16 cm. Men utförandet och funktionerna kan anpassas efter behov.